Étkezés
Miért hízol az egészséges ételektől is?

Ha benned is felmerült már a kérdés, hogy miért hízol akkor is, ha egészséges ételeket eszel, akkor ebben a cikkben nemcsak választ fog kapni, hanem néhány hasznos étkezési tanácsot is!

A testsúly fenntartásának alapvető előfeltétele, hogy megfelelő adagokat válassz az ételekből, és így a napi kalóriabevitelt több kisebb részletben valósítsd meg. Az ésszerű adag nemcsak egy adott étel méretét jelenti, hanem összetételét és így kalóriaértékét is. A nagy adagok evése nemcsak a glikémiás index szükségtelen ingadozása miatt terheli a testet, hanem fokozatosan kitolja a határokat és idővel valóban óriási mennyiségű ételt kell megenned a jóllakottság érzésének kiváltásához.

A lényeg az apró betűkben van

Minden étel csomagolásán van egy táplálkozási táblázat, amely információkat tartalmaz a szénhidrátok, cukrok és fehérjék kalóriatartalmáról, zsírtartalmáról. Számos egészségügyi okból azt tanácsolják, hogy általában alacsony szinten kell tartanunk a zsírok bevitelét az élelmiszerekből, és előnyben kell részesítenünk az úgynevezett egészséges zsírokat. 

Az élelmiszer másik fontos összetevője a fehérje vagy protein. A szervezet nem képes tárolni az élelmiszerekből származó fehérjetartalékokat, ezért nagyon fontos, hogy a napi fehérje beviteled rendszeres adagokra oszd el.

Az étrend utolsó fő összetevője, amelyet itt szeretnék megemlíteni, a szénhidrát. A szénhidrátokkal kapcsolatban több mítosz is él. Az egyik az, hogy a szénhidrátok teljesen haszontalanok, aki szénhidrátot eszik az csak kövérebb lesz. Nem szabad figyelmen kívül hagyni a szénhidrátok és a cukrok közötti különbséget. Az élelmiszer címkéin a róluk szóló információk mindig külön vannak feltüntetve. Nagyobb figyelmet kell fordítanod a cukrokra, azaz meg kell próbálnod korlátozni a bevitelüket. Olyan szénhidrátokra, amelyek nem cukrok, viszont feltétlenül szükséged van a normális napi működéshez. Bevitelük nélkül nem tudnánk energiát szolgáltatni a test szerveinek, amelyek létfontosságú funkciókat látnak el, sem a vázizmokat a test normális mozgásához és működéséhez. Ezért reggel inkább szénhidrátban gazdag ételeket kell fogyasztanod, és a nap előrehaladtával korlátozni kell őket.

Figyelj, hogy mit teszel a kosaradba

Személy szerint azt javaslom, hogy mindig ellenőrizd vásárláskor a termék tápérték táblázatát. Ha nem teszed, például olyan zabkása kerülhet a tányérodra, ami a csomagolás szerint fitt vagy egészséges, de az összetevői között elképesztően magas a cukor aránya. Ez a felesleges cukor pedig a tested zsírraktáraiba kerül. Jobb ha natúr zabkását, zabpelyhet választasz, vagy ha mindenképp édeset szeretnél akkor édesítőszerrel készült változatot.

Különösen ajánlom a fehérjeporral gazdagított zabkásákat, akár készen veszed, akár magad kevered ki kedvenc fehérjéddel. Személy szerint nagyon változatosnak és egészségesnek módnak tartom őket, mindaddig, amíg nem kerül hozzá cukor.  Ez más, hozzáadott fehérjetartalmú élelmiszerekre is igaz, mint például a protein palacsinta, vagy a protein pudingok. Jobban szeretem ezeket az ételeket, de legfeljebb 20 g fehérjével adagonként. Ahogy a mondás tartja, a jóból is megárt a sok. Természetesen nagyon ajánlom az ilyen típusú fehérjetartalmú ételeket az étrend csökkentésében, ahol indokolt helyük van.

Mit kell mindezekből megjegyezned?

Úgy gondolom, hogy ebben a cikkben rávilágítottunk arra, hogy például az egészséges ételként vásárolt zabkása miért növelheti mégis a zsírraktárakat. Két dolgot kell észben tartanod, hogy ez soha többé ne forduljon elő veled: mindig figyeld a termékösszetétel címkét, és ügyelj arra, hogy normál adagokat fogyassz mindenből!

Ezek is érdekelhetnek

Új hozzászólás

Kosárba

Kosárba helyezve

Betöltés...

...
Hiba

Sikertelen művelet

Ismeretlen hiba, kérjük, próbálja újra.